trečiadienis, kovo 7

Buhalteris - universali profesija


Buhalterinė apskaita - didžiulė rinka Lietuvoje, kur nuolatos trūksta kvalifikuotų darbuotojų. Ypač Vilniuje, kur sukoncentruota didžioji dalis Lietuvos verslo įmonių, galinčių samdyti buhalterius nuolatiniam darbui, arba naudotis buhalterines paslaugas teikiančių įmonių paslaugomis. Buhalteris - profesija, kuriai nebaisios jokios krizės ir sunkmečiai, nes patyrusiam ir geram darbuotojui darbo visada bus daugiau nei pakankamai.

Jei teisininkų turime daugiau nei reikia, tai buhalterių nuolatinis trūkumas verčia susimąstyti. Tai labai perspektyvi specialybė, todėl rekomenduojama studijuoti buhalterinę apskaitą jau pabaigus vidurinę mokyklą. Vilniuje yra kelios mokymo įstaigos, kurios ruošia profesionalius buhalterius ir apskaitininkus.

  • Rimčiausia mokymo įstaiga yra Vilniaus Universitetas. Ekonomikos fakultete yra Buhalterinės apskaitos katedra, kurioje mokosi būsimieji buhalteriai ir apskaitininkai. Tai labai rimtas mokslas, reikalaujantis itin daug pastangų ir resursų. Baigus bakalauro studijas įgaunama buhalterio specialybė dar nereiškia, kad absolventas dirbs buhalterio darbą. Ši specialybė - praktinė, o ne teorinė, todėl norintiems investuoti 4-5 metus savo laiko rekomenduojama gerai pagalvoti. 
  • Vilniaus Kooperacijos Kolegija yra kita aukštoji neuniversitetinė mokykla, kurioje ruošiami buhalteriai. Čia bakalauro studijos tęsiasi 3 metus (neakivaizdinė studijų programa - 4 metus). Kolegijos mokslas yra labiau orientuotas į praktiką, tad baigusieji gali dirbti buhalterio darbą iš karto. 
  • Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla taip pat ruošia profesionalius buhalterius ir apskaitininkus, taip pat auditorius ir finansų analitikus. Čia studijos trunka 3-4 metus, taip pat galima studijuoti nuotoliniu būdu - internetu ir savaitgaliais. 
  • Vilniaus kolegija yra dar viena aukštoji mokykla Vilniuje, kurioje dėstoma buhalterinė apskaita ir per 3-4 metus paruošiami profesionalūs buhalteriai. Buhalterius ruošia Ekonomikos fakultetas. 
  • Lietuvos Darbo birža norinčius keisti specialybę siunčia į kelis Vilniaus profesinio ugdymo centrus (Žirmūnų, Jaruzalės, Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centras ir kt.), kurie taip pat organizuoja įvairius buhalterinės apskaitos kursus nemokamai. Yra nemažai centrų, kurie teikia ir mokamų kursų paslaugas (400-1500 Lt). Privačių kursų organizatoriai taip pat organizuoja buhalterių kursus, kuriuose platina ne tik buhalteriams naudingą medžiagą, bet ir juos apmoko buhalterio ir apskaitininko amato (pavyzdžiui, "Pačiolis"). 

Akivaizdu, kad Vilniuje buhalterinės apskaitos mokslai yra gana populiarūs, tad įgauti šią specialybę galima ir per kelis metus ir per kelis mėnesius tiek mokamai, tiek nemokamai. Tereikia tik skirti tam šiek tiek laiko ir turėti daug noro pakeisti ar įgauti šią perspektyvią profesiją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.